منظور از لحن محتوا طریقه برقراری ارتباط با مخاطب است، اینکه شیوه خاص خود را برای این ارتباط داشته باشیدکه مورد پسند مخاطب شما باشد، مخاطب با آن ارتباط برقرار کند و در عین حال با اهداف شما هم سازگاری داشته باشد. اما این چطور ممکن است؟

لحن تولید محتوا می تواند به ساخت برند شما کمک کند و سبک خاصی از شما در ذهن مخاطبین بسازد، سبکی که منجر به ایجاد یک حس خوب برای مخاطب می‌شود. این حس می‌تواند برای هر برندی با توجه به اهدافش متفاوت باشد. یک برندحس لوکس بودن رو ترجیح می‌دهد، دیگری حسی مرتبط با سرزندگی و…

برای انتخاب لحن مناسب تولید محتوا اول با انواع لحن محتوا آشنا شوید

لحن نوشتار را می‌تونیم در دو دسته‌ی کلی تقسیم بندی کنیم: محاوره‌ای و رسمی

در محاوره‌ای:

کلمات تغییر پیدا می‌کنند، ممکن است ناقص شوند یا کلا متفاوت نوشته شوند، در کل این شیوه از نوشتار حس صمیمیت بیشتری با مخاطب دارد. در مورد برخی از انواع محتوا بهترین گزینه شما محاوره‌ای است، برای مثال در نوشتن متن‌های مرتبط با یک بازی، سایتی که مخاطب آن کودکان هستند و مثال‌هایی مانند این، انتخاب نوشتار رسمی خیلی مناسب به نطر نمی‌رسد. در مورد برخی دیگر کاملا برعکس این موضوع صادق است و  این موضوع بستگی به اولویت‌ها و سایر ویژگی‌های برند شما دارد.

اما رسمی:

 همان شیوه نوشتاری که به عنوان زبان فارسی معیار است به کار گرفته می‌شود. شیوه‌ای که در کتاب‌های آموزشی و روزنامه‌ها می‌خوانیم و در اخبار می‌شنویم. در بسیاری از انواع محتوا و در مورد اکثر برندها هم شما محتوای مناسب با لحن رسمی است. مثلا یک سایت تحلیل خبری یا سایتی آموزشی هیچ وقت با لحن محاوره‌ای جدی گرفته نمی‌شود!

هیچ‌کدام به دیگری برتری ندارند!

هر دو شیوه‌ی نوشتار اصول و قواعد خاص خود را دارن، هر کدوم سختی‌هایی دارند و برعکس چیزی که اکثریت فکر می‌کنند، نوشتن با لحن محاوره‌ای صحیح، دقیقا مثل لحن رسمی، قواعد خاصی دارد که برای روان بودن متن، باید رعایت شوند. البته که در خیلی از موارد هم اشتباهات زیادی در آن رخ می‌دهد!

برای انتخاب این دو لحن محتوای مناسب چه موضوعاتی را باید مد نظر قرار دهیم؟

حالا که با لحن‌های نوشتار آشنا شدید، برای مشخص کردن لحن محتوا اول از همه باید برند خود را بشناسید، پاسخ به این سوالات می‌تواند کمک کننده باشد:

  • این برند تداعی کننده چه احساساتی در مخاطب است؟
  • مخاطبین شما چه کسانی هستند و آ‌نها از شما چه انتظاری دارند؟
  • محتوا برای چه بستری آماده می‌شود؟
  • هدف از تولید محتوا چیست؟
  • و ….

چه حسی به مخاطب انتقال می‌هید؟

بستگی به حسی که قصد دارید برند شما برای مخاطب بوجود آورد، باید لحن مناسبی انتخاب شود. اگر می‌خواهید یک برند لباس به اصطلاح Fast Fashion داشته باشید که مخاطبش بیشتر نوجوان‌ها هستند، لحن برند رسمی مناسب شما نیست. اما اگر برند شما لباس‌های لوکس و مجلسی ارائه می‌دهد، رسمی گزینه بهتری برای شماست.

محتوا را برای انتشار در چه کانالی است؟

انتخاب فضایی که قصد دارید محتوا را از طریق آن انتقال دهید هم در لحن محتوا می‌تواند موثر باشد. چه کانال‌هایی برای انتشار محتوا وجود دارند؟ سایت، شبکه‌های اجتماعی، کتاب الکترونیک، ایمیل و…

مخاطبین هدف شما چه کسانی هستند؟

فاکتورهایی مانند رده سنی، جنسیت، شغل و موقعیت اجتماعی را در مورد مخاطبین هدف خود بدانید. البته در مورد این موضوع باید مد نظر داشته باشید که مخاطبین شما در چه عرصه‌ای با شما در ارتباط هستند؟ مخاطبین بزرگسال هم نیازهای گوناگونی دارند. برای مثال لحن محتوا در در یک سایت تفریحی با سایت آموزشی یکسان نیست زیرا انتظارات کاربر هم از این دو موضوع یکسان نیست. در اینجا باز سوال اول مطرح می‌شود: قصد دارید چه حسی به مخاطب انتقال دهید؟

حالا که با لحن‌ها آشنا شدید، این موضوع را همیشه به خاطر داشته باشید:

محاوره‌ای و رسمی را باهم ترکیب نکنید

شما در انتخاب لحن برند، کاملا آزاد هستید. اما مجاز به ترکیب این دو لحن نیستید. ممکن اسن برای یک بستر انتشار محتوا مثل اینستاگرام محتوای محاوره‌ای و برای سایت محتوای رسمی آماده کنید اما پریدن از لحنی به لحن دیگر، به خصوص در یک متن ثابت را هرگز انجام ندهید. این یکی از نکات مهمی است که باید برای تولید محتوای خوب مد نظر داشته باشید.